søndag 4. mars 2012

Ringen.

For lenge siden levde det en vis mann i Egypt som het Zun-Nun. En dag fikk han besøk av en ung mann som spurte; "Mester, jeg forstår ikke hvorfor mennesker som deg kler seg så enkelt. Er det ikke viktig å presentere seg så pent og ordentlig som mulig?"

Zun-Nun bare smilte til svar. Etterpå trakk han av seg en ring fra den ene fingeren og ga den til den unge mannen. "Min venn, jeg skal svare deg på spørsmålet ditt. Men gjør meg en tjeneste. Ta med deg denne ringen til markedet og prøv å få solgt den for en gullmynt."

Den unge mannen kikket på mesterens skitne ring og nølte litt. "En gullmynt? Det blir nok vanskelig å få solgt den til den prisen."



Men ynglingen dro i alle fall avgårde til markedet, hvor han tilbød den til skredderen, grønnsakshandleren, forbipasserende kunder - ja alle han møtte. Men ingen var villige til å kjøpe ringen for den prisen han ba om. Til slutt måtte han dra tilbake til Zun-Nun og rapportere om at det meste noen ville betale, var en sølvmynt.

Men Zun-Nun ble ikke lei seg. "Ta nå ringen og dra til gullsmeden nederst i gaten. Vis eieren ringen. Ikke be om en spesiell pris, men bare spør hvor mye han er villig til å betale."

Da den unge mannen kom tilbake fra gullsmeden, var det med et helt nytt ansiktsutrykk. "Mester, det var ingen på markedet som forsto verdien av denne ringen. Gullsmeden tilbød meg tusen gullmynter!"

"Der har du svaret på spørsmålet ditt," sa Zun-Nun. "Ingenting kan vurderes bare etter utseende. Når folk på markedet gjør det, går de glipp av en virkelig skatt. Men den som virkelig er kunnskapsrik, ser dypere enn det. Først da åpenbares den virkelige verdien."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar