søndag 22. januar 2012

Bøtte eller øse?

Hvert menneske bærer med seg en usynlig bøtte.



Bøtten bestemmer hvordan vi har det, hvordan vi ser på oss selv og på andre.

Din bøtte blir fylt på når noen behandler deg med respekt, spør hvordan du har det eller gir deg et kompliment. Eller når noen husker navnet ditt selv om dere bare har møttes en gang, når sjefen gratulerer deg med en vel utført jobb, eller når noen tilbyr seg å hjelpe deg med noe. Et brev fra en gammel venn, noen som virkelig lytter når du snakker, en klem når den trengtes som mest - det fins millioner av ulike måter for folk rundt deg til å fylle på din bøtte, og for deg å fylle på deres.

Den som har mye i sin bøtte, har lett for å være vennlig og generøs mot andre.

Men mennesker har også øser. Med disse kan de tømme ut litt av innholdet i en annens bøtte.


Å bite av noen, å ignorere ham eller henne, å være nedlatende, å påpeke feilene deres - det er å øse ut litt av innholdet fra en annens bøtte.

Et menneske som har veldig lite i bøtten sin, er helt annerledes enn den som har mye i sin. Når innholdet begynner å tørke ut, har selv en vennlig gest eller et kompliment lett for å bli møtt med et irritert svar. En del virker til og med som de iblant har hull i bøttene sine.




Da er det ekstra viktig at de får hjelp til å fylle opp bøtten, siden de hele tiden mister innholdet.

Hvert menneske har både en bøtte og en øse. Men det er vi selv som bestemmer hvordan vi skal bruke dem.

Og det viktige er å huske på at når vi øser fra en annens bøtte, fyller vi ikke på vår egen! Tvert imot! Men det fantastiske er at det fungerer på samme måte når vi fyller på en annens bøtte. Når vi heller godhet, vennlighet og kjærlighet i en annens bøtte, hever vi samtidig nivået i vår egen!

Så for dagen i dag og fremover foreslår jeg at istedenfor å øse fra en annens bøtte, heller fyller på vår egen og andres bøtter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar